Onze domeinen
Assemat – Castel Oualou
Het familie wijnbedrijf wordt geleid door Emannuelle en broer Jean- Francois
Assemat bevindt zich in Lirac – Zuid Rhone. Oma startte een wijngaard toen zij terugkwam uit Algerije. De warm-rode zongloed over de rode aarde in Lirac leek een duizend-en-één-nacht, het idee was geboren en er zou een duizend en één nacht paleisje op de voorkant van het etiket komen. Echter tegen de regels in want een kasteel afbeelden mag niet wanneer deze niet daadwerkelijk op het domein staat. Daarom heeft de familie eigenwijs een groot kruis door het paleis gezet en heet de wijn nu Castel Oualou, het kasteel wat niet meer is ofwel het verdwenen kasteel in Arabische termen.
Eénmaal door het dorp Lirac geworsteld en het gevoel hebbend dat je er doorheen bent gereden ligt het mooie wijnhuis Castel Oualou plots in het midden van de wijngaarden.
Een prachtig aanzicht als je achter de wijnranken de Mont Ventoux ziet stralen met daarvoor de gaarden van Chateauneuf du pape ziet.
De wijnen van Oualou rijpen 5 meter onder de grond in betonnen vaten voor de beste continuïteit. Er wordt gewerkt aan wijnen met een grote finesse. Geen overdadigheid aan hout maar juist een prachtige elegantie.
De wijngaard is aangesloten bij Terra vitis. Terra Vitis is een nationale federatie van boeren en realiseert “production viticole raisonnée” een verstandige, fatsoenlijke wijnbouw met respect voor mens en natuur!
Georg Fogt DL
Weingut Fogt
Georg en zijn vrouw wonen in het mooie Badenheim. Badenheim is een plaats in de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz, Georg neemt het bedrijf over van zijn ouders en samen met zijn zus hebben ze een moderne bedrijfs-style neergezet met prachtige etiketten.
Georg is nu typisch zo’n jonge wijnmaker die zich afzet tegen de grote plas wijn die uit dit gebied komt. Hij vervaardigt zijn wijnen zorgvuldig met een hart voor mens en milieu, laat bloemenvelden langs de wijngaarden groeien om zo de ‘goede insecten’ aan te trekken die schadelijke insecten opeten.
De verscheidenheid aan terroir is groot, miljoenen jaren geleden heeft de zee hier gelegen en daarom vinden ze veel schelpen en andere fossielen in de grond. Mede hierdoor is de grond zeer kalkhoudend.
Het doel is zuivere wijnen maken en de specifieke kenmerken van de druiven en de wijngaard in de wijn tot uitdrukking te laten komen
Het liefst laat hij zijn wijnen op een natuurlijke wijze vergisten zonder toegevoegde gisten en dat resulteert weer in wijnen van kwaliteit. In de wijngaard teelt hij voornamelijk Scheurebe, Silvaner, Rivaner, Riesling, Weisser Burgunder en Chardonnay, Grauer burgunder en Huxelrebe. Voor de rode wijnen Spätburgunder en Sankt Laurent.
Champagne Max Cochut
Champagne Max Cochut, de foto’s vertellen het verhaal. Wat een heugelijk bezoek aan deze gepassioneerd wijnmakers familie die in dit prachtige huis de Champagne naam geeft.
Grootgrond bezitters in het plaatsje Tauxieres mutry, die zelf Champagne premier cru maken. De druiven die hun flessen Champagne niet vullen leveren zij aan de hoogwaardige champagnehuizen Veuve Clicqot, Heidsick en Moet Chandon
De wijngaarden rijken mijlen ver, stralen klasse en discipline uit. de grond bestaat veelal uit kalk en dat zie je dan ook aan de witte vlaktes zichtbaar tussen het gras en heuvels.
In het gebied Champagne zijn slechts drie druivenrassen toegestaan, pinot noir, pinot meunier en Chardonnay. Oh en ook nog de rassen: arbane, petit meslier, pinot blanc en pinot gris maar deze kom je minder veel tegen.
Champagne wordt vaak samengesteld uit druiven uit verschillende gaarden uit verschillende jaren. Deze assemblage doet men volgens één bepaald recept. Elk champagnehuis heeft zijn eigen recept. Een interessante job want ieder vat heeft zijn eigen karakter.
De prijs van deze champagne is zeer vriendelijk. Hiermee heb je een waardige top Champagne premier cru op tafel staan.
Domaine des Saumades
Uniek, klein, bijzonder, primitief, vakmanschap
Per toeval stuitten wij op Franck en Muriel, sterker nog, ze kwamen een miniproeverij op de camping doen. Een klein, laag, boers open-dak-jeepje kwam aanrijden, er rolde een wijnton uit en veel doosjes wijn en voilà een proeverij. Niet weten dat Franck wijnmaker en tegelijkertijd broer is van de eigenaar van de befaamde Chateauneuf Clos Saint Michel.
Zelf heeft hij ook 2 HA wijngaard op een heel gunstig mooi stukje Chateauneuf bij Pignan, een iets hoger gelegen gebied wat een meer zanderige ondergrond heeft wat weer heel goed is voor de waterdoorlatendheid. Alle wijnen worden op hout gelagerd.
Als je het hebt over vakmanschap, liefde en romance dan vind je dat terug in de smaak van deze wijn. De wijnen zijn krachtig maar blijven elegant en vol fruit. De rode wijnen worden gemaakt van 100% Grenache en laten zien wat een potentie deze druif in zich heeft.
Vinoking
Wijnmaker Antonio Amaro vliegt door het mooie Portugal om zo zijn wijnen te maken, van Douro naar Dao en weer naar Vinho verde. Evenals het landschap en de mensen zijn de wijnen van Antonio fijn en karakteristiek.
Zijn naam Vinoking is misschien wat hooghartig maar we geven hem toch geen ongelijk. Hij is een meester in het ontwikkelen van gewilde wijnen. Hij neemt ons graag mee naar restaurants waar zijn wijn wordt geschonken, het liefst in Viseu waar zijn hart ligt. We krijgen een groot bord met goed bereid supermals rundvlees en wat patatjes.
De Douro wijngaarden zijn voor ons magisch, in de wijnen proef je de spanning en authenticiteit van de druiven terug.
Weingut Müller
Het landgoed van de Leopold en Martha Muller is gelegen in het kleine dorpje Krusttetten in het zuidelijke deel van het Kremstal aan de Donau. De wijngaarden bevinden zich in de heuvels rond het Benedictijner klooster die mooi wordt afgebeeld in het logo. Aan de overkant van het dal van de Donau, tegenover de stad Krems, is in de verte op een 449 meter hoge heuvel het Benedictijner klooster Gottweig zichtbaar. De abdij werd in 1083 gesticht en er werd vanaf het begin wijnbouw verricht. Het motto was “Ora et Labora et Lege” ofwel bid, werk en oogst.
Een schitterende omgeving met een microklimaat onder invloed van de Donau, de bergen en bossen. Leopold en familie zijn meesters in het maken van zuivere smaakvolle kwaliteitswijnen. Müller’s rieslings en Grüner veltliners zijn de druiven die het meest geteeld worden. Naast Riesling en Grüner veltliner maken zij ook Neuburger, Chardonnay, Sauvignon blanc, zweigelt, St Laurent, Merlot en Cabernet Sauvignon.
Hun rode Flagship wine is dan wel de Grosse Diana, deze wijn is naar hun oudste dochter vernoemd. Een fantastische wijn waarvan de wijngaarden rondom de Gottweiger berg staan. Het terroir bestaat voornamelijk uit kalkrijke gravel bedekt met een massieve lage Löss grond. De combinatie van dit perfecte terroir en het mircoklimaat wat hier heerst zijn de perfecte omstandigheden voor een mooie rijpheid van de druiven.
Domaine Les Cailloux
Eén van Chateauneuf’s meest vereerde producenten, André Brunel en zijn zoon ‘de altijd vriendelijke’ Fabrice Brunel. Zij maken jaar na jaar verbluffend mooie wijnen, rijk en vol fruit en met een volle textuur, André en Fabrice hebben zelfs een hoogtepunt van 100 Parkerpoints bereikt!
Nu hebben wij van de Les Cailloux en de Centenaire de topjaren van 2015(94 RP) en 2016(98-100 RP) in bezit. Deze schatjes zijn nog jong maar wil je een mooie wijn opleggen dan is dit DE wijn die ontwikkelt. De wijnstokken zijn gemiddeld wel 100 jaar oud dus de opbrengst is laag maar prachtig geconcentreerd. Ook behandelen ze deze stokken zeer voorzichtig, er worden geen pesticiden gebruikt, hier zijn de bomen immers te oud en gevoelig voor, en er wordt handmatig geplukt.
Een smaak explosie in de mond. Ja hij is elegant in zijn fruit en ontzettend vol tegelijk, de verfijnde aroma’s en rijke smaken van aardbeien en rijpe kersen.
In de afdronk, zwarte thee, thijm en lavendel en een heerlijke afdronk. Beter wordt het haast niet, een perfecte elegante Chateauneuf.
De Centenaire van André en Fabrice is er één die afkomstig is uit de wijngaarden van Farguerol. De stokken zijn 125 jaar oud. De wijn is rijk en expressief in de neus, bramen en zwarte bessen. Krachtig en rond in van smaak met een indrukwekkend lange afdronk
Bodegas Aragonesas
Bodegas Aragonesas is gelegen in Campo de Borja, het bedrijf werd in 1984 opgericht maar de wijnstokken zijn al veel ouder. De teelt en de traditites in de wijnbouw aldaar stamt zelfs uit de tijd rond 1145, de tijd van de cisterciënzer monniken van het klooster van Veruela.
Hier lezen en schrijven zij met de garnacha druif, niet alleen omdat hij hier zo goed gedijt maar ook omdat zij met eeuwenoude tradities werken in het voordeel van de wijn. De wijngaarden liggen op 800 meter boven zee niveau wat resulteert in een mooie balans van frisse zuren, rijp fruit en een fijne aanwezigheid van kruiden in de afdronk.
Onze Centenaria komt bijvoorbeeld van stokken die gemiddeld 100 jaar oud zijn, vandaar ook zijn naam. Deze worden uiteraard met de hand geoogst. Het terroir bestaat uit zeer droog leisteen op de hellingen van de bergketen, dicht bij de hoogste piek: El moncayo
De traditionele Spaanse druivensoorten zijn allemaal in het wijngebied Campo de Borja aanwezig, garnacha voor rode wijnen en rosé, Tempranillo, die wordt toegevoegd om de wijn beter geschikt te maken voor rijping. Moscatel om zoete wijnen te maken.
Domaine des Saumades
Uniek, klein, bijzonder, primitief, vakmanschap!
Per toeval stuitten wij op Franck en Muriel, ze kwamen een miniproeverij op de camping aldaar doen. Een klein, laag, boers open dak-jeepje kwam aanrijden, er rolde een wijnton uit en veel doosjes wijn en voilà een proeverij. Niet weten dat Franck wijnmaker en tegelijkertijd broer is van de eigenaar van de befaamde Chateauneuf Clos Saint Michel en zij niet wetend dat wij importeurs waren.
Zelf heeft hij 2 HA wijngaard op een heel gunstig mooi stukje Chateauneuf bij Pignan, een iets hoger gelegen gebied wat een meer zanderige ondergrond heeft wat weer beter is voor de waterdoorlatendheid. Alle wijnen worden op hout gelagerd.
Als je het hebt over vakmanschap, liefde en romance dan vind je dat terug in de smaak van deze wijn. De wijnen zijn krachtig maar blijven elegant en vol fruit. De rode wijnen worden gemaakt van 100% Grenache en laten zien wat een potentie deze druif in zich heeft.
Wijnhoeve De kleine Schorre
De kleine Schorre heeft ons hart gestolen met de wijnen uit Nederland.
Zeeland ontvangt als provincie van Nederland de meeste zonsuren, gecombineerd met een beetje klimaatverandering is dit best wel een uniek plekje voor hele mooie wijnen. Van Pinot Gris, Rivaner, Silvaner tot Pinot blanc.
De wijnen van Johan combineren fantastisch met ziltige zaligheden.
Domaine Charles Frey – D’alsace
Het “Domaine Charles Frey” ligt in Dambach-La-Ville, midden in de mythische wijnroute van de Elzas en beslaat een oppervlakte van 14ha. In 1963 werden de eerste flessen gebotteld. Na enkele jaren proberen en zoeken, schakelt Dominique, de zoon van Charles, om naar biologische landbouw (AB) en later ook de biodynamie. De belangrijkste druivenrassen zijn de bekende rassen van de streek namelijk: Riesling, Pinot Gris, Gewürztraminer, Muscat, Pinot Noir, Pinot Blanc, Auxerrois, Sylvaner. De wijnen worden geproduceerd binnen de appellaties AOP Alsace, AOP Crémant d’Alsace & AOP Alsace Grand Cru Frankstein.